Masuri integrate de combatere a marginalizarii si excluziunii sociale in zona teritoriului GAL Parang (ID proiect: 140835)

Antreprenoriat social

Prin intermediul acestui proiect, 28 de membrii ai grupului tina vor putea participa la un curs de competente antreprenoriale. Absolventi cursului de antreprenoriat vor putea participa la concursul planurilor de afaceri in vederea infiintarii de noi afaceri, iar in urma metodologiei de selectie a planurilor de afaceri elaborata de catre experti partenerului, conform atributiilor din fisele de post, vor fi selectate 14 planuri de afaceri in vederea infiintari de noi afaceri. Prin infiintarea noilor afaceri, se vor crea noi locuri de munca in domenii competitive care sa contribuie la cresterea economica a zonei.

In urma procesului de selectie a planurilor de afaceri de la subactivitatea anterioara, vor fi acordate de catre Solicitant un numar de 14 micro-grant-uri de 111.450 lei/plan de afaceri/firma, in vederea infiintarii afacerilor ale caror planuri au fost selectate.

Afacerile infiintate vor functiona cel putin timp de 12 de luni pe perioada implementarii proiectului, timp in care vor beneficia de consultanta antreprenoriala in vederea gestionarii afacerii, si vor asigura o perioada de sustenabilitate de cel putin 7 luni (perioada de sustenabilitate presupune in acest caz continuarea functionarii afacerii pe perioada implementarii proiectului sau dupa finalizarea implementarii).

Consultanta antreprenoriala vor fi realizate de catre Expertii consiliere micro-granturi. In cadrul sesiunilor de consultanta antreprenoriala, beneficiarii vor fi informati asupra urmatoarelor aspecte: managementul general al firmei, managementul resurselor umane, marketing, achizitii, management operational, financiar, etc.

Interventiile vor viza:

  • sprijin privind pasii legali ce trebuiesc urmati pentru infiintarea unei afaceri,
  • stabilirea strategiei de patrundere si mentinere pe piata (strategia de marketing,
  • politica de promovare, explicarea posibilelor surse de finantare a unei afaceri, etc.);
  • suport in infiintarea companiei.

 

Avantajele beneficiarilor subventiilor pentru infiintarea afacerilor dar si de catre comunitate in general sunt atat de ordin economic, prin dezvoltarea unui microclimat antreprenorial local, dar si de ordin social, prin obtinerea de venituri de catre persoanele angajate in cadrul firmelor noucreate ce duc la cresterea nivelului de trai si imbunatatirea calitatii vietii acestora si a famiilor lor.

Acordarea micro-grant-urilor este necesara pentru suportarea costurilor de functionare normala a companiei nou-create, cum ar fi asigurarea spatiului de desfasurare a activitatii, aprovizionarea cu materii prime si/sau marfuri, plata utilitatilor, achitarea taxelor la bugetele locale si de stat, dar si orice alte cheltuieli ocazionate de functionarea in parametrii normali a noii afaceri. De asemenea, acordarea micro-grant-urilor este necesara si din perspectiva situatiei economice generale a comunitatii marginalizate vizate de proiect, ce face imposibila infiintarea de noi activitati economice generatoare de venituri, avand in vedere nivelul de trai scazut per cap de locuitor, precum si accesul limitat la alte surse de finantare, cum ar fi imprumuturi bancare, avand in vedere conditiile de creditare si de eligibilitate impuse de catre institutiile bancare.

 

 

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 Axa prioritară 5: „Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii” Componenta 1: Implementarea strategiilor de dezvoltare locala în comunitatile marginalizate din zona rurala si/ sau în orase cu o populatie de pâna la 20.000 locuitori - Regiuni mai putin dezvoltate Titlul proiectului: „Masuri integrate de combatere a marginalizarii si excluziunii sociale in zona teritoriului GAL Parang” ID proiect: POCU/827/5/2/Reducerea numarului de comunitati marginalizate aflate în risc de saracie si excluziune sociala din zona rurala si orase cu o populatie de pâna la 20.000 locuitori prin implementarea de masuri/ operatiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC. Beneficiar: Oraş Baia de Fier, Județul Gorj Conţinutul acestor materiale aferente site-ului nu reprezintă obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, vizitati www.fonduri-ue.ro